Kiedy pracowałam w korporacji non stop coś podjadałam. Albo nie było czasu na prawdziwy posiłek albo zajadało się stres przed komputerem. Teraz, kiedy pracuję na własny rachunek, jestem w stanie tak sobie rozplanować dzień, żeby jeść regularnie posiłki. Jednak czas między śniadaniem a obiadem tak strasznie mi się dłuży, że zawsze sięgam wtedy po coś małego i nie zawsze zdrowego. Po przekąskę. Ale czy przekąski to zło? Okazuje się, że niekoniecznie!
W zeszłym tygodniu miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu zorganizowanym przez redakcję Oh!me ze wspaniałą Małgosią Ohme na czele. Spotkanie poprowadziły pani profesor Jadwiga Charzewska z Instytutu Żywności i Żywienia oraz pani profesor Anna Gronowska-Senger z Wydziału Nauk o Żywieniu SGGW, które przedstawiły nam najnowsze badania dot. żywienia i przekąsek.
FAKTY O PRZEKĄSKACH
Z zaprezentowanych badań wynika, że większość z nas doskonale wie, ile powinno się jeść posiłków i jakich, jednak gorzej z wprowadzeniem tej wiedzy w życie. A prawda jest taka, że każdy z nas powinien jeść co 3 godziny. Oznacza to 5 posiłków dziennie, podczas gdy zazwyczaj jemy trzy duże (śniadanie, obiad i kolację), a pomiędzy nimi podjadamy na potęgę co tylko mamy pod ręką. W sumie rocznie zjadamy aż 14 kg niezdrowych przekąsek na głowę! Czyli chipsów, batoników, ciastek, czekolad, lodów, paluszków i innych. A wszystko przez ich smak, który po prostu uwielbiamy. I dostępność. Dlatego tak ważne stało się wyeliminowanie niezdrowych produktów ze sklepików szkolnych.
Podjadanie jest jednak wpisane w obecne czasy i nasz styl życia czy tego chcemy czy nie. Ciągle jesteśmy poza domem, w drodze z punktu A do punktu B, w pośpiechu. Nasz organizm domaga się doładowania, dlatego powinniśmy go słuchać, ale przekąski dobierać mądrze. Bo zdrowe przekąski mają za zadanie dostarczyć nam wartościowych składników odżywczych takich jak białko, błonnik, witaminy, składniki mineralne.
ZDROWE PRZEKĄSKI CZYLI JAKIE?
Do zdrowych przekąsek zaliczamy:
– świeże warzywa (sałatki!)
– świeże owoce (także musy)
– mleczne produkty (fermentowane tj. jogurty, maślanki)
Oraz (w mniejszej ilości ze względu na kaloryczność):
– pełnoziarniste produkty zbożowe (płatki, ciasteczka zbożowe z ziarnami)
– orzechy
– suszone owoce
JAK ZMIENIĆ ZŁE NAWYKI?
Jeżeli masz w zwyczaju podjadanie niezdrowych rzeczy, to wszelkie zmiany żywieniowe wprowadzaj stopniowo. Co kilka dni zmniejszaj ilość spożywanych słonych i słodkich przekąsek i zastępuj owocami czy jogurtami. Powoli! Daj sobie czas na przestawienie się na nowe smaki. Dobrze byłoby gdybyś zaczęła też się ruszać i uprawiać jakiś sport. A jeżeli brakuje Ci motywacji i jesteś przy okazji mamą, to pomyśl o tym, że każdego dnia patrzy na Ciebie Twoje dziecko. Daj mu więc dobry przykład, bo Twoja postawa kształtuje nawyki żywieniowe Twojego dziecka na kolejne lata.